Pavia este un orășel situat la 35 km sud de Milano, cu o populație de aproximativ 68,000 de locuitori. Pe nedrept considerat un oraș-satelit sau lipsit de interes, Pavia ascunde foarte multe surprize. Chiar dacă am făcut doar o plimbare scurtă, la apus, am păstrat imagini de neuitat și dorința de a-l cerceta mai îndeaproape.

Trebuie știut că Pavia găzduiește una dintre cele mai vechi universități din Europa. Fondată în 1361, numără printre studenți și profesori pe fizicianul Alessandro Volta, inventatorul bateriei, pe Carlo Forlanini și Camillo Golgi, biologi laureați cu premiul Nobel. Alături de Colegiul BorromeoColegiul Ghislieri, Colegiul Nouvo și Colegiul Santa CaterinaUniversitatea a fondat, în 1997, Institutul Universitar de Studii Superioare din Pavia (IUSS).
Clădirea Universității poate fi vizitată și vă va impresiona cu decorațiile și curțile sale interioare. Când am trecut pe acolo, era în toi o ceremonie de absolvire sau de trecerea doctoratului, iar rudele și prietenii îl felicitau zgomotos pe fericitul protagonist. “Dottore”, “Dottore”, se striga din toate părțile, se auzeau râsete și glasuri fericite, urale, zgomotul specific deschiderii sticlelor de șampanie și flashurile aparatelor foto – emoționant!

Trecutul istoric glorios al Paviei include, printre altele, onoarea de a fi fost capitala Regatului Lombard între anii 572 și 774. Biserica San Michele Maggiore a fost, timp de secole, gazda încoronării monarhilor din nordul Italiei. Printre ei, Carol cel Mare și Barbarossa! Biserica este cu adevărat impresionantă; ea a fost reconstruită în stil Lombard – Romanic în secolul XI, după ce un cutremur a distrus complet clădirea inițială, ridicată în secolul VII. Materialul folosit a fost piatra de nisip, dar nu pare să fi fost cea mai potrivită soluție, deoarece aspectul clădirii a avut de suferit odată cu trecerea secolelor.

DSCN7372

O altă clădire importantă este Catedrala (Domul) din Pavia, a cărei construcție a început în 1488, dar a fost terminată abia în 1898. Gurile rele spun că Domul din Milano ar fi absorbit toate resursele financiare și umane și Domul din Pavia a căzut, astfel, în plan inferior pe lista de priorități. La proiectul acestei catedrale au contribuit atât Leonardo da Vinci, cât și Donato Bramante. Domul central are 97 de metri înălțime și cântărește în jur de 20,000 de tone. Este al treilea ca mărime în Italia, după cel al Bazilicii Sfântul Petru din Roma și cel de la Santa Maria del Fiore din Florența.

DSCN7365

Alături se află Torre Civica, un turn străvechi de la 1330, care s-a prăbușit în 1989 omorând 4 oameni și rănind 15. Se pare că acestui tragic eveniment se datorează eforturile ultimelor decenii de a consolida Turnul din Pisa.

Eu am avut puțin timp la dispoziție acum, dar am lăsat pentru data viitoare Certosa di Pavia (o mânăstire aflată la 8 km nord de oraș), Castelul Visconti, bazilica San Pietro in Ciel D’Oro, turnul din Piața Leonardo Da Vinci, unul dintre cele cateva turnuri rămase din cele 100 care făceau legenda Paviei odinioară, bisericile San Teodoro și San Francisco D’Assisi și podul acoperit de pe râul Ticino.

După ce am mai bântuit o vreme pe străduțele pline de farmec, o plăcere în sine în Pavia și am luat “un dulce” și un ceai la Vigoni (strada Nuova 110 😉 ), ne-am grăbit să ajungem la o cină italiană tipică, pregatită de Enza și Adriano, un cuplu simpatic ce locuiește un pic în afara orașului. Gazde desăvârșite, ne-au copleșit cu bucate delicioase gătite în casă (melanzane alla parmigiana, pasta ragu în stil calabrez – Calabria este regiunea de origine a Enzei), dar și cu o conversație interesantă și plină de vervă. Voi fi mulțumit îndeajuns pentru această seară plăcută când voi fi contribuit cu un clopoțel la cea mai impresionantă colecție de suveniruri pe care am văzut-o până acum: în jur de 1,400-1,500 de clopoței de toate culorile și mărimile.

Curând, impresii din uimitorul Milano!