Atunci c├ónd dorim o gur─â de aer proasp─ât sau s─â admir─âm spectacolul de culori al toamnei, alegem s─â facem o excursie spre cea mai apropiat─â zon─â de deal-munte – C├ómpina ╚Öi Valea Doftanei, situate la aproximativ 120-130 de km de Bucure╚Öti ╚Öi ├«nainte de marile aglomer─âri rutiere ╚Öi turistice de pe Valea Prahovei.
Valea Doftanei se deschide de la ieșirea din Câmpina pe drumul care urcă paralel cu râul Doftana spre barajul de pe lacul de acumulare Paltinu (DJ 102I pe ruta Lunca Mare-Seciuri).

Dacă am plecat târziu de acasă, excursia noastră se oprește la ATRA Doftana, de unde admirăm verdele lacului și ruginiul frunzișului în timp ce savurăm un prânz rafinat în restaurantul complexului turistic.
Alteori, dac─â dorim s─â facem o drume╚Ťie sau s─â fim mai multe zile ├«n apropierea naturii, continu─âm drumul pe vale ╚Öi, dup─â ce trecem de Te╚Öila, Negra╚Ö, Tr─âisteni, ajungem la Cabana Haiducului, a╚Öezat─â chiar la marginea unei p─âduri perfecte pentru plimb─âri pe jos, cu bicicleta sau ATV. Cabana este complet utilat─â pentru regim de auto-gospod─ârire (buc─ât─ârie, gr─âtar etc) ╚Öi este potrivit─â pentru familii sau grupuri de prieteni care vor s─â petreac─â c├óteva zile de relaxare la aer curat, deconecta╚Ťi de la stres ╚Öi internet.
Exist─â ╚Öi alte oportunit─â╚Ťi de cazare ├«n zon─â, dar singurul loc ├«n care am mai ├«nnoptat p├ón─â acum ╚Öi ├«l pot recomanda este Conacul Dasc─âlu.

Recunosc sportiv c─â de cele mai multe ori mergem la C├ómpina pentru un pr├ónz delicios la restaurantele Oscar sau Toscano, la ale c─âror terase ├«nconjurate de vegeta╚Ťie ╚Öi sub soarele bl├ónd de toamn─â sau de prim─âvar─â ce se reflect─â ├«n paharul r─âcoritor de vin alb, trec u╚Öor c├óteva ore lini╚Ötite ╚Öi lini╚Ötitoare.
Uneori, ├«ns─â, pretext─âm c─â dorim s─â revedem Castelul Iulia Ha╚Ödeu ╚Öi Muzeul Memorial “Nicolae Grigorescu”. ­čÖł­čÖë­čÖŐ
├Än mod cert, ora╚Öul ascunde ╚Öi alte atrac╚Ťii care r─âm├ón de descoperit ├«n excursiile viitoare.

Dac─â ave╚Ťi recomand─âri sau ├«ntreb─âri, le a╚Ötept ├«n comentarii.