Toamna încep școlile, se coc strugurii și…se povestesc vacanțele. Întotdeauna am scris cu plăcere compunerea “Cum mi-am petrecut vacanța de vară”, dar acum chiar am ce povesti dintr-o tură de două săptămâni prin sudul Africii, organizată de Ana și Jon, cei doi Oyibo aventuroși care explorează continentul negru (și nu numai) sub emblema Into the World.
Cu ajutorul a trei Toyota complet echipate pentru campare în sălbăticie, am parcurs Africa de Sud și Botswana, dar am inclus în traseu și o excursie de câteva ore la Cascada Victoria cu intrare prin Zimbabwe. Urmează imagini, povești și recomandări care sper să vă placă la fel de mult ca nouă. Și să vă îndemne să includeți Africa în următoarele planuri de vacanță.

Prima zi în Africa de Sud a început odată cu zorii în aeroportul din Johannesburg, apoi am preluat mașinile și ne-am îndreptat, prin provinciile Gauteng și Mpumalanga, către orășelul Hazyview unde urma să înnoptăm la Kiaat Caravan Park. Drumul ne-a dus printre enorme păduri de arbori pawlonia, dar și printre culturi nesfârșite de bananieri. Nu cred că am mai văzut vreodată atâtea banane. Seara, la lumina focului, am admirat un scurt spectacol cu cântece și dansuri africane susținut de inimoși reprezentanți ai tribului Zulu. Apoi a urmat prima experiență braai, adică ne-am gătit cina la grătar, ne-am cunoscut și ne-am împrietenit cu ceilalți membri ai grupului, am schimbat primele impresii și…ne-am scos hainele groase din bagaj.
În luna iulie sudul Africii este în plină iarnă australă și chiar dacă la prânz temperatura e numai bună de mânecă scurtă, dimineața, seara și noaptea vă recomand să aveți la îndemână gecile cu puf, polare și bluze termice. Iar în cort, saci de dormit pentru temperaturi sub 0°C. Cu cât mai multe grade sub 0 cu cât vă știți mai puțin rezistent la frig.

Parcul Național Kruger se numără printre cele mai mari rezervații naturale din Africa unde se pot admira animalele sălbatice în habitatul lor. Se întinde pe aproximativ 19,500 km² în partea de nord-est a Africii de Sud. Noi am intrat prin poarta Phabeni și ne-am preumblat printre animale timp de trei zile. Animalele sunt active mai mult la răsărit și la apus, când merg să se adape, dar am fost norocoși să vedem foarte multe și la prânz. Elefanți, hipopotami cu țestoase sau păsări pe spate, girafe, zebre, antilope impala, gnu și springbok, bivoli, kudu, crocodili, hiene, maimuțe, facoceri, păsăreturi diverse – pe toate le-am admirat și fotografiat ori de câte ori le-am reperat prin tufișuri sau bălți. În Kruger am văzut un rinocer alb ce păștea imperturbabil pe marginea drumului, dar și lei, pe care i-am spionat cu ajutorul binoclului în timp ce își făceau siesta sau chiar prânzeau. Felinele sunt, în general, mai sfioase așa că este un noroc să le observi de aproape.
Ca regulă, turiștii fac toate fotografiile din mașină, discret și caută să deranjeze cât mai puțin sălbăticiunile cărora le vizitează “casa”. Dar sunt și locuri special amenajate pentru vizionare sau picnic în siguranță. Un astfel de loc este la Orpen Dam, pe malul râului Timbavati. 

Cele două nopți în Parcul Kruger le-am petrecut în Skukuza Rest Camp, un camping enorm,  în al cărui labirint de alei cu bungalowuri și locuri de campare cu grătare fumegânde, parcă toate la fel, am reușit să mă rătăcesc. La Skukuza este și sediul administrativ al parcului, dar găsiți și cutie poștală, magazin de suveniruri, servicii de masaj și alte facilități care asigură confort turiștilor ce petrec mai multe zile sau chiar săptămâni aici. Restaurantul Cattle Baron din interiorul campingului are un meniu extrem de variat cu specialități africane, iar desertul malva pudding, de inspirație englezească, este de neratat. Terasa este așezată deasupra unui râu unde vin animale la adăpat și este umbrită de arbori în care zburătăcesc gălăgios niște păsări cu pene albastre și ochi portocalii.
Un alt prânz foarte gustos în interiorul parcului am găsit și la Satara Rest Camp, care are și loc amenajat pentru picnic. Cinele au fost mereu experiențe braai care dau tot farmecul călătoriilor în sistem camping.

După ce am părăsit, cu regrete, parcul Kruger, ne-am îndreptat către frontiera de nord-vest a Africii de Sud, prin provincia Limpopo, cu o oprire memorabilă pentru prânz în Polokwane (fostul Pietersburg), capitala regiunii Capricorn, denumită așa pentru că este traversată de Tropicul Capricornului. Chiar și postul de radio local purta numele celei de-a zecea zodii sub auspiciile căreia mă aflu și eu.
La Masana Cakes&More am mâncat pentru prima dată în stil autentic african, adică acele feluri de mâncare pe care le aleg africanii de rând la prânz. Am ales din meniul zilei delicioase tocane de vită sau pui cu sos picant, chakalaka (un ghiveci picant), (mielie)pap (mămăligă din mălai alb). Desigur, nu au lipsit garnituri din orez, cartofi prăjiți, spanac/ștevie, dar și preparate extreme din viermi prăjiți. Fursecurile de casă pe care le-am cumpărat de aici au fost perechea firească a cafelei fierbinți în următoarele dimineți reci. Iar bucuria gazdelor de a avea 11 clienți albi deodată și de a-i ospăta cu bucatele lor gustoase îmi va rămâne mereu o amintire dragă.

Înainte de a trece frontiera în Botswana, am înnoptat pe malul fluviului Limpopo la Moriti Bush Camps, în campingul Nyala, ingenios decorat și complet echipat astfel încât să ofere o experiență magică. Tot peisajul este ca într-o carte poștală – apusul soarelui reflectat în apă se asortează cu un pahar de vin bun, răsăritul e perfect doar cu cafea fierbinte și rusks de casă, iar noaptea e spectacol de stele pe cer și de ochi strălucitori de crocodili în apa fluviului liniștit.

La întoarcere am ales campingul Matopi, la fel de spectaculos amplasat, dar mai rudimentar dotat: nu are electricitate, iar apa pentru dușul amenajat într-un container se încălzește cu foc de lemne.

Am petrecut doar cinci zile intense în Africa de Sud, o țară imensă în care mai sunt chiar foarte multe zone și experiențe de explorat. Totuși, scopul acestei expediții a fost atins: mi-am trăit visul de a admira animalele africane la ele acasă.

Pentru întrebări și curiozități vă stau la dispoziție în secțiunea de comentarii.

Călătorie organizată și coordonată de Into the World.