Citești în loc să te uiți la televizor? În geanta de plajă se poate găsi și o carte? Citești în avion și în metrou? Cel puțin un perete din locuința oricât de mică este ocupat cu o bibliotecă (un obiect de mobilier devenit raritate) sau cu rafturi doldora de cărți? Ești printre cei cărora li se solicită să recomande o carte bună? Dacă ai răspuns afirmativ la cel puțin una dintre aceste întrebări și ai putea completa lista cu altele asemenea, sigur faci parte din secta cititorilor!
Însă, printre cititorii moderni și-a făcut apariția o nouă întrebare: “Ai cont pe Goodreads“? Deocamdată răspunsul dat de iubitorii de lectură români este preponderent negativ, dar numărul membrilor din România este în creștere constantă.
Goodreads este o rețea de socializare între împătimiții lecturii din toată lumea. Lansată în ianuarie 2007, în S.U.A, reunește în jur de 90 de milioane de cititori și conține 2.6 de miliarde de cărți. Permite adăugarea de ediții noi, cu condiția ca volumul să nu existe deja în sistem. Cărțile pot fi evaluate cu ajutorul unui scor de la 1 la 5, dar sunt încurajate recenziile și discuțiile între cititori, astfel încât despre fiecare volum să fie disponibile informații cât mai variate, nu doar prezentarea de marketing a editurii. Există deja 90 de milioane de recenzii, adică impresii personale de lectură care pot fi adăugate la final sau pe parcurs.
Ca în oricare dintre celelalte rețele de socializare, fiecare membru are un profil, un news feed pe care curg informațiile despre ce mai citesc și recomandă prietenii, poate comenta sub postări, își poate exprima aprecierea prin buton “like” și poate posta impresii de lectură “la cald” sub formă de status. Cărțile se pot organiza pe rafturi predefinite (“citite”, “în curs de citire”, “de citit”) sau personalizate (“favorite”, “împrumutate” etc). Din 2015, există opțiunea “Reading challenge”, adică stabilirea unui număr de cărți de citit în anul respectiv. Acest obiectiv se poate seta și modifica pe tot parcursul anului, dar cel mai important este că odată fixată, provocarea se cere respectată și îndeplinită. Desigur, există și o bibliotecă virtuală, plină de cărți gata pentru descărcare. De asemenea, oricare membru se poate integra în grupuri și poate vota cărțile favorite pentru diverse topuri. Sunt disponibile interviuri cu autori, chestionare diverse, o pagină cu citate și o varietate de opțiuni menite să crească nivelul de interacțiune între iubitorii de lectură. Goodreads este disponibil atât în versiune pentru PC, cât și în cea pentru telefon mobil isteț.

După cum scriam mai sus, cred că numărul românilor care au cont pe Goodreads este totuși în creștere, iar mulți dintre ei sunt chiar foarte activi. Eu, în mod sigur, “trec” zilnic pe acolo, iar răspunsul la întrebarea “Ce mai citești?” trimite, de câteva luni, către profilul meu de cititor de pe Goodreads. Pentru impresii de lectură, acum știți unde mă găsiți! Ultimele cinci recenzii sunt vizibile în partea dreaptă a oricărei pagini Claudia’S în versiunea pentru PC sau în partea de jos a paginii în versiunea pentru mobil. 😉

Goodreads este și o dovadă că oamenii, în România și în lume, citesc. Cărți “bune” sau “proaste”, noi sau vechi, groase sau subțiri, dar citesc. Au (încă) nevoie de povești, de ficțiune, de informație, de speranțe și visuri, de Carte!